24 oktober 2023

Wat is kredietwaardigheid? Alles wat je moet weten, voor financiële verantwoordelijkheid.

Wat is kredietwaardigheid? Iedere ondernemer zou het antwoord op deze vraag moeten willen weten. Het is een belangrijk onderwerp in het zakenleven. Niet alleen zelf wil je bekend staan als partij met een hoge kredietwaardigheid, maar ook als je een samenwerking aangaat met een prospect wil je van tevoren achterhalen of zij niet bekend staan als wanbetaler. Op basis daarvan kun je beslissen of je de samenwerking wel of niet aangaat. Meer weten over kredietwaardigheid en hoe je zelf kunt nagaan of jij of een andere partij kredietwaardig is? Daar lees je in deze blog meer over.

Wat is kredietwaardigheid?

Kredietwaardigheid is eigenlijk de bereidheid van een onderneming of persoon om zijn of haar financiële verplichtingen na te komen. Iedereen, zo ook een bedrijf, heeft financiële verplichtingen die nagekomen dienen te worden. Je hoopt tenslotte dat wanneer je samenwerkt of een samenwerking aangaat met een bedrijf de gemaakte afspraken, zoals betalingen worden nagekomen. Toch valt dit in de praktijk erg tegen en kun je niet 100% ervan uitgaan dat iedereen al zijn betalingen tijdig voldoet.

Wanneer ben ik kredietwaardig?

Het antwoord op de vraag ‘Wanneer ben ik kredietwaardig?’ is eigenlijk dat je als individu of ondernemer in staat bent om jouw financiële verplichtingen na te komen. Dit wordt gebaseerd op je huidige financiële situatie en die in het verleden. Het betekent niet dat als jij een lening of lopend krediet hebt niet kredietwaardig bent. Het heeft voornamelijk te maken met jouw betaalgedrag. Betaal je de afgesproken termijnen op tijd? Zo niet, dan ben je niet kredietwaardig.

Ook als je een lange kredietgeschiedenis hebt kan dit erg nadelig uitpakken voor jouw kredietwaardigheid. Heb je regelmatig een kredietaanvraag gedaan? Dan zegt dit iets over de financiële situatie waarin je verkeerd. Wanneer je een krediet hebt lopen en deze netjes afbetaald, word je gewoon als kredietwaardig beschouwt. Ook wanneer je een stabiel inkomen hebt en als bedrijf beschikt over een positieve cashflow, is er niet veel aan de hand. Lees in onze blog waarom een cashflowprognose voor een bedrijf van groot belang is.

Ben ik kredietwaardig? En hoe kun je nagaan of je zelf of je klanten kredietwaardig zijn?

Om erachter te komen of je als bedrijf kredietwaardig bent, begin je misschien in eerst instantie bij het bekijken van je eigen administratie. Zo kun je niet zozeer nagaan of je kredietwaardig bent en is het aanvragen van een kredietrapport de beste optie. Uiteraard kun je terecht bij de Kamer van Koophandel, ook wel KVK genoemd, waar je tegen betaling informatie over bedrijven kunt opvragen, zo ook jaarrekeningen. Wel moet je verstand hebben van jaarrekeningen om jaarcijfers te kunnen begrijpen. De meeste bedrijven, op bijvoorbeeld eenmanszaken na, hebben de plicht om ieder jaar een jaarrekening te uploaden in het handelsregister van de KVK. Dit biedt inzicht in de financiële situatie van een bedrijf. Iedereen kan dus bij de KVK nagaan of jouw onderneming kredietwaardig is of niet.

De beste manier is nog altijd om via een organisatie als Online Incasso een kredietrapport aan te vragen. Voor een klein bedrag ontvang je een gefundeerd financieel rapport over de door jou opgevraagde partij of natuurlijk over je eigen organisatie. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Wanneer je uit het ontvangen kredietrapport kunt opmaken dat de klant of prospect niet kredietwaardig is, kun je op basis daarvan keuzes maken. Je wil tenslotte voorkomen dat je facturen niet betaald worden. Je kunt er dan voor kiezen om geen samenwerking aan te gaan of bijvoorbeeld te werken met aanbetalingen. Als je toch besluit om een samenwerking aan te gaan of voort te zetten, is het belangrijk om regelmatig een kredietwaardigheidscheck te laten doen. Zo blijf je op de hoogte van de huidige financiële situatie van jouw klant.

Maak gratis een account aan via Online Incasso en zorg ervoor dat jouw facturen niet onbetaald blijven.