3 oktober 2022

Vijf voordelen van een kredietrapport.

Als mkb'er wil je natuurlijk eenvoudig inzicht krijgen in de financiële situatie van een klant of prospect. Een kredietrapport biedt uitkomst. Hierin vind je de liquiditeit, solvabiliteit, het werkkapitaal en de rentabiliteit van een bedrijf. Kortom: je ziet onder andere of een onderneming op korte en lange termijn aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen en welk kredietrisico is verbonden aan het leveren op rekening. Ben je benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Wij zetten de vijf voordelen van een kredietrapport voor je op een rij.

1. Je leert je klant kennen.

Is een (potentiële) klant wel betrouwbaar? Mooie woorden prachtig, maar uiteindelijk weet je pas echt wie je bedient als je kennis hebt van de financiële situatie van die (mogelijke) partner. Een periodiek rapport geeft je precies die houvast die je zoekt voordat je met een andere partij in zee gaat.

2. Je kan jouw kredietrisico onderbouwen.

Als ondernemer wil je uiteraard inschatten hoeveel financieel risico je loopt als je met een klant samenwerkt. Het aantal openstaande facturen houd je bovendien bij voorkeur beneden een bepaalde limiet. Met een kredietrapport kan je jouw kredietrisico onderbouwen. Zo voorkom je dat je later voor (onaangename) verrassingen komt te staan.

3. Je verkleint het kredietrisico.

Niet alleen geeft een kredietrapport inzicht in de financiële situatie van een klant of prospect en geeft het je de mogelijkheid om jouw kredietrisico in te schatten, ook verklein je jouw kredietrisico ermee. Is de financiële stabiliteit van een klant in gevaar, dan volgt dat uit het kredietrapport. Zo gaan de alarmbellen tijdig bij jou af en kun je maatregelen treffen. De kredietlimiet bijstellen bijvoorbeeld en op die manier het risico op een te late betaling van je facturen of zelfs wanbetaling voorkomen.

4. Je krijgt de kans om het debiteurenrisico in te schatten.

Kan een klant of prospect ook op de langere termijn aan verplichtingen voldoen? Een kredietrapport geeft je het gewenste inzicht in de solvabiliteit van je (potentiële) partner. Is de uitkomst van jouw analyse positief, dan geeft dat bovendien kansen om de zakelijke relatie uit te bouwen.

5. Je bouwt een dossier op.

Door de financiële situatie van jouw klant of prospect te volgen, bouw je een dossier op van die onderneming. Dit kan nog wel eens goed van pas komen, bijvoorbeeld bij een debiteurenfinanciering of -verzekering. Ook voor jouw algemene bedrijfsvoering is het voeren van een professioneel debiteurenbeheer van belang. Het periodiek lezen van kredietrapport is een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven en jouw professionaliteit hoog in het vaandel te houden. Een kredietrapport geeft veel inzicht in de financiële situatie van je klant of prospect. Bestel een kredietrapport voor slechts Euro 7,50 per rapport (exclusief b.t.w.). Zo voorkom je grote kredietrisico’s bij levering op rekening.